Top navigation

Eenzaamheid?

Door Bhaktin Linda

Tien procent van de volwassenen in Nederland voelt zich eenzaam. Dat zijn meer dan anderhalf miljoen mensen. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dit een probleem voor de samenleving. Dit stond de afgelopen week in de krant. Wist je dat er twee typen eenzaamheid zijn? Sociale eenzaamheid (aantal contacten) en emotionele eenzaamheid (kwaliteit van contacten). Deze laatste komt het meest voor. Ook geeft eenzaamheid een verhoogd risico voor de gezondheid. Denk aan hoge bloeddruk, stress en depressie. Daar moet iets aan veranderen. Zeker onder de toegewijden is het de bedoeling dat we ons allemaal verbonden voelen als een spirituele familie. Maar hoe doe je dat?

  children_come_together
12 Tips voor een meer diepgaand contact met toegewijden

1  Maak  eens een praatje met een toegewijde en stel open vragen. Vraag de volgende keer dat je diegene ziet hoe het nu gaat met de gezondheid of iets dergelijks.

2  Kijk of er toegewijden zijn met dezelfde interesses als jij en deel je interesses persoonlijk met een toegewijde, bijvoorbeeld in een gesprek of mail. Dit kan goed samengaan met samen service doen zoals koken,  bloemenkransen maken, schoonmaken of  harmoniumles.

3  Toegewijden je hulp aanbieden. Ga bijvoorbeeld op de kinderen passen of doe een klusje in het huis van een toegewijde.

4  Maak een lijstje met contacten die verwaterd zijn. Meestal kan je weer iemand bellen of e-mailen, ook al is het lang geleden dat je diegene gezien hebt. Grote kans dat de ander het ook jammer vindt dat het contact verwaterd is.

5  Zijn er mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt dat je graag zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat je bezighoudt de laatste tijd en vraag hoe dat bij de ander is.

6  ‘Small talk’ kan een eerste stap zijn tot nieuwe contacten. Spreek ook vooral nieuwe gezichten aan in de tempel.

7  
Laat anderen weten dat je op vakantie gaat, gaat verhuizen, gaat reizen, hulp nodig hebt of als je ziek bent.

8  Bezoek regelmatig  ‘the dinner club op woensdag of vrijdag en  ‘the bhajan night’ op vrijdagavond in de tempel.

9  Je kunt samen reizen als je verder van d
e tempel vandaan woont.

10 Bezoek een huisprogramma of organiseer zelf een huisprogramma. Je kan bijvoorbeeld een huisprogramma geven ter ere van je verjaardag. Nodig vrienden, collegae en buren uit.

11  Geef elkaar complimenten. Daarmee laat je zien dat je de ander ziet en waardeert.

12  Samen  lezen of een dvd kijken om daarover elkaar vragen te stellen en realisaties te delen.

 

 

 

 

Comments are closed.