Top navigation

Ekadasi Oliebollen

English below

Het komende oud-en-nieuwfeest is het ekadasi.
Speciaal daarvoor een recept om ekadasi-oliebollen te maken:

stapel_oliebollen_en_sterretjes1Ingrediënten:
20 gram kokosbloemsuiker of poedersuiker
100 gram boekweitmeel
100 gram kastanjemeel
1 theelepel kaneel
1 eetlepel citroensap
3 gram droge gist
snufje zout
200 ml handwarm water
75 gram rozijnen
een appeltje

Olie om te frituren  (bijvoorbeeld kokosolie)

Werkwijze:
De verhouding boekweitmeel en kastanjemeel is naar eigen smaak aan te passen en niet van invloed op de beslagsubstantie.
Mix de eerste 8 ingrediënten samen, goed roeren tot een stevig beslag.
De appel snijd je in kleine blokjes zonder schil en meng het met de rozijnen door het beslag.
Dek het beslag af en laat het  minstens een uur rijzen op een warme plaats (v.a. 25 graden)

Schep beslag op een eetlepel en leg het bolletje in de verhitte olie. (170-180 graden)
Voor het beste resultaat is dit recept het meest geschikt voor bollen van bescheiden formaat.
Frituur ze rondom goudbruin en laat daarna uitlekken op keukenpapier.

Als finishing touch bestrooi je het met poedersuiker.

 


 

English:

Upcoming New Year’s Eve is the holy day of ekadasi.
For this occasion, below a recipe for ekadasi-proof  Dutch Donutballs (oliebollen):

Ingredients:
20 grams powdered palm sugar or powdered sugar
100 grams buckweat flour
100 grams chestnut flour
1 teaspoon cinnamon powder
1 tablespoon lemonjuice
3 grams dry yeast
pinch of salt
200 ml hand-warm water
75 grams raisins
one apple

Oil to fry (like coconut oil)

How to make:

The proportion chestnut- and buckweat flour can be adjusted to taste and has no influence on the structure of the batter.
Mix the first 8 ingredients and stir well for a firm batter.
Peal and cut the apple into little blocks and add it together with the raisins to the batter.
Cover it and let it rest for at least an hour on a warm place. ( above 25°C)

Take a tablespoon and put a scoop of batter in the heated oil. (170-180°C)
Small sized balls will have the best taste.
Bake on all sides till golden brown and place them on paper towels to absorb the excess oil.
As finishing touch, sprinkle powdered suger over the snackballs.

Comments are closed.