Top navigation

De laatste loodjes voor de opening: update over de voortgang

                               English version

Balarama app DarshanDe genade van Heer Balarāma

Een van de moeilijkste klussen de afgelopen weken was de oplevering van de Van Hilligaertstraat. Het gebouw veranderde langzaam in een zee van dozen en andere te verhuizen spullen. We wilden op Zaterdag verhuizen omdat dat de verschijningsdag van Heer Balarāma was en we zijn genade goed konden gebruiken. En die hebben we ook zeker gekregen. Op vrijdag, de dag voor de verhuizing, stuurde ik een mailtje naar een aantal vrijwilligers om te komen helpen verhuizen.

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik aankwam bij de tempel in een bus met mijn broer Lando achter het stuur: er stonden wel twaalf geweldige prabhu’s te wachten voor het gebouw, aangevoerd door Ikṣvāku prabhu. Dit alles was de genade van Śrī Balarāma. De prabhu’s hebben ontzettend hard gewerkt van 12 tot 6, totdat alles aan de Lizzy Ansinghstraat stond, behalve een aantal extreem zware keukenonderdelen. Daarna genoten we met zijn allen van de heerlijke prasadam die Jagabandu prabhu voor ons had gekookt. Ondanks het harde werken bleef iedereen tot het einde toe enthousiast. Een paar dagen later bracht de studenten verhuisservice de laatste zware stukken over naar de nieuwe locatie, een nogal weemoedig aandoende Van Hilligaertstraat achter zich latend.

 

Lizzy Ansinghstraat

En jawel, na de oplevering van de Van Hilligaertstraat werd het in de Lizzy Ansinghstraat een enorme puinhoop. Omdat er te weinig ruimte was in het nieuwe gebouw, zocht Ikṣvāku uit wat er naar de opslag kon. Dus stapten ik en Lando weer achter het stuur en zo brachten we vorige week woensdag nog een heleboel spullen naar een opslag in Amsterdam Zuid, dit keer bijgestaan door zes geweldige prabhu’s, wederom aangevoerd door Ikṣvāku prabhu. En weer gaf de Heer ons Zijn genade en verraste ons met heerlijke prasadam gekookt door Mukunda Gopāl and Raṅgadevī. Het schiet nu al echt op in de nieuwe locatie. Alle verlichting in het gebouw is gereed, professioneel geïnstalleerd door elektricien Ikṣvāku.

Dit weekend staan de laatste, maar niet de makkelijkste klussen op het programma, namelijk het aanleggen van de keuken onder leiding van Uddhava, bijgestaan door Mukunda Gopāl, Marcel en Ikṣvāku. Gister hebben we ook een grote klus geklaard: Het altaar is weer opgebouwd, inclusief nieuwe vloer, door Jay Govinda prabhu en zijn neef Sunil, een professioneel altaarbouwer, en mijn jongste dochter Aarti. Ze werkten tot 10 uur ’s avonds door, onder begeleiding van een fijne kīrtan en onder het toeziend oog van Śrīla Prabhupāda, wiens portret vanaf de vyāsāsana elke beweging in de gaten hield. Jammer genoeg moesten we opnieuw een auto huren voor het vervoer van de houten platen voor de vloer van het altaar, maar dat soort dingen hoort er nu eenmaal bij. Afgelopen vrijdag hebben we de laatste stap van de formaliteiten afgerond met een brandveiligheidsinspectie door een vertegenwoordiger van de lokale autoriteiten. Hij was over het algemeen tevreden en de volgende inspectie staat gepland voor over twee jaar.

 

Openingsfeest

Een programma georganiseerd voor buitenstaanders, dus buren, politici, stads(deel)vertegenwoordigers, journalisten, enz., zal plaatsvinden op zaterdag van 13:45- 20:00.
Het openingsfeest op de volgende dag, 20 september, is vooral bedoeld voor toegewijden en duurt van 14.30 – 20.00 u. Het programma hiervan vindt u hier: Programma Tempelopening.

 

helping-handsDringende oproep voor vrijwilligers

Dit weekend zullen de meeste klussen geklaard zijn, zodat we volgende week kunnen beginnen met de voorbereidingen voor de opening. Morgen zal de nadruk liggen op het aanleggen van de keuken. Ook moet het altaar dan geschilderd worden, waarvoor we nog goede schilders nodig hebben. Volgende week hebben we mensen nodig die het hele gebouw willen helpen schoonmaken. Ook hebben we veel helpende handen nodig bij het versieren van het altaar en de tempelkamer, het versieren van de ingang met slingers en ballonnen, groenten snijden, prasadam serveren en schoonmaken na de feesten op zowel de 19e als de 20e. Dit is dus een uitgelezen gelegenheid om je handen uit de mouwen te steken in dienst van Śrī Guru en Śrī Gaurāṅga. Als je graag een steentje wilt bijdragen, neem dan alsjeblieft contact met me op (mail: Gisela.mohanlal@gmail.com, tel:06 1628 7239).

 

Financiële stand van zaken

Verhuizen kost altijd een hoop geld, dat is algemeen bekend. Maar ons, als organisatie die afhankelijk is van donaties, valt het speciaal zwaar. We waren al een maand geleden door ons gehele verhuisbudget heen. En er moeten nog wat dingen worden gedaan en rekeningen worden betaald. Wat ontzettend veel kostte is de transformatie van een volstrekt kaal gebouw naar een gebouw met een badkamer en douche en met een professionele keuken waar je voor bijna 100 man in kunt koken. Een adequate ventilatie, afdoende afwateringsmogelijkheden, voldoende warm water (in de huidige situatie was er veel minder nodig), enz, betekenden dat we nieuwe leidingen en een uitbreiding van de warmwaterinstallatie moesten introduceren. Dit hadden we niet helemaal voorzien en kwam pas tijdens het werken als obstakel naar voren. We kregen zelfs een rekening van ruim € 7500 voor extra loodgieterswerkzaamheden om het pand geschikt te krijgen voor onze specifieke activiteiten met grote mensenmassa’s, zoals de zondagsfeesten.

Gelukkig heeft een gesprek met de manager van de betreffende gemeentelijke dienst enig succes gehad en lukte het me op juridische gronden de extra warmwaterfaciliteiten voor hun rekening te laten komen, maar dat betekent wel dat we nog een schuld van bijna € 3500 moeten gaan aflossen. Verder zijn er nog een aantal dingen die betaald en gekocht moeten gaan worden, waaronder bhoga, decoratie, altaar restaureren en meer. In dit verband zouden donaties van harte welkom zijn.

 

sp3Hare Krishna’s: in de voetstappen van Śrīla Prabhupāda!
Hoewel ik de therapeuten beneden heb benaderd en ze een folder heb gegeven met wie we zijn en wat we gaan doen, kan het nog steeds gebeuren dat er klachten komen over ons gedrag of over geluidsoverlast. Ook vanuit de omgeving zouden klachten kunnen ontstaan. Ik heb de politie geïnformeerd over onze feesten en mogelijke geluidshinder. Maar hoe het ook zij, wij moeten dit voorkomen, wij met zijn allen. Het zou daarom fijn zijn als we ons netjes en voorbeeldig gedragen. Daarmee plezieren we niet alleen iedereen om ons heen, maar we handelen ook naar ons grote voorbeeld Śrīla Prabhupāda, die onder alle omstandigheden een gentleman was! Hij heeft ons het goede voorbeeld gegeven, laten we proberen hem een plezier te doen!

 

Gītā Govinda devi dasi
(Verantwoordelijke nieuwe tempel en fondsenwerving)

Kopfoto: Darshan van de Deities van Amsterdam in het huis van hoofd-
pujari Mukti Dhātrī devī dāsī. De foto is genomen op Sri Balarāma Jayantī.
Heer Balarāma's naam in Amsterdam is Śrī Karuṇā Nitāi. Hij staat aan de rechterhand van Śrī Gauracandra (Lord Caitanya Mahāprabhu)

Comments are closed.