Top navigation

Śrīmatī Rādhārāṇī’s Verschijning

Radhastami 2015Vertaald door: Linda
Engelstalige versie

 

Śrīmatī Rādhārāṇī is de eeuwige wederhelft van Heer Kṛṣṇa. Vijfduizend jaar geleden, toen Heer Kṛṣṇa op deze aarde kwam om zijn spel en vermaak te tonen, verscheen Śrīmatī Rādhārāṇī ook. Dit jaar is haar verschijningsdag op 21 september. Deze speciale dag is bekend als Rādhāṣṭamī. Het volgende is aangepast uit een lezing van Zijne Heiligheid Varṣāṇā Swami:

“Op een nacht met halfvolle maan in de maand van Bhādra, ging koning Vṛṣabhānu naar de Yamunā om te baden en werd overweldigd door een gouden aura, de gouden aura van zuivere liefde. Het was afkomstig van een lotus waarin een meisjesbaby lag. Toen de koning terugkeerde naar het paleis met de baby, was koningin Kīrtidā verrukt van blijdschap. Maar ze was ook geschrokken dat het meisje blind was.

Heer Kṛṣṇa’ s moeder, Yaśodā, hoorde dat haar beste vriendin Kīrtidā een baby had, dus ze kwam op bezoek met haar echtgenoot en haar zoon. Kṛṣṇa kroop omhoog naar de wieg en trok zichzelf op en keek naar binnen. Op dat moment bloeiden Śrīmatī Rādhārāṇī’ s ogen open als lotusbloemen. Het leek erop dat Ze niets anders van deze wereld wilde zien, dan alleen de vorm van Kṛṣṇa. Iedereen was blij.

Śrīmatī Rādhārāṇī is de moeder van het universum, de spirituele moeder van alle zielen. En het concept van moeder is het meest heilige symbool – die van zuiverheid, onbaatzuchtigheid, zorgzaam, delen, opvoeden/verzorgen, en liefde. Daarom staat ‘Hare’ altijd vooraan in de Heilige Naam.

‘Hare’ betekent ‘Rādhe’. Het is een klagelijke, wanhopige roep voor de moeder. ‘Rādhe! Maak ons alstublieft wakker en haal ons uit deze nachtmerrie van sterfelijk leven! Herinner ons aan de vader die we vergeten zijn en breng ons thuis!

In de Kṛṣṇa bewustzijn beweging, aanbidden toegewijden Śrīmatī Rādhārāṇī met zorg als de gever van toegewijden dienst aan Kṛṣṇa, door: aandachtig Haar naam te chanten in de mahā-mantra, door Haar deityvorm te aanbidden en door het volgen van de  instructies van de meest genadige Sri Caitanya Mahāprabhu, die de gecombineerde vorm van Rādhā en Kṛṣṇa is.”

“Rādhā is (daarom) parama-devatā, de opperste godin en Zij kan door iedereen aanbeden worden. Zij is de beschermer van allen, en Zij is de moeder van het gehele universum.” – Caitanya Caritāmṛta, Ādi-līlā 4.89

Bron: http://www.krishna.com/srimati-radharanis-appearance

 

hieronder kunt u een extraatje vinden die ISKCON Amsterdam u biedt rond het topic Rādhāṣṭamī, namelijk een ‘lezing met hogere smaak’ door Śrīpād Aindra Prabhu

 

Comments are closed.