JAPA – INDIVIDUELE MANTRA MEDITATIE

Het chanten, ofwel reciteren of zingen, van de heilige namen van Krishna is niet gebonden aan plaats, tijd, omstandigheden of andere zaken. Het kan en mag overal gedaan worden. In de praktijk echter is het chanten van de heilige namen het gemakkelijkst om samen te doen met andere toegewijden in een tempel of bij andere bijeenkomsten. Elke tempel heeft een ochtendprogramma waarvan 2 uur is gereserveerd voor het chanten van de maha-mantra. Elke toegewijde van Krishna chant een aantal keer de mantra :

Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare

Dit wordt gedaan op een japa mala. Een japa mala, kortweg japa is vergelijkbaar met een rozenkrans, echter een japa heeft 108 kralen. Op elke kraal wordt 1x de maha-mantra opgezegd, meestal fluisterend, maar wel zodat we onszelf kunnen horen. Na 108 keer de maha mantra opgezegd te hebben, wordt dit alsnog 16 keer gedaan. Dus toegewijden chanten 108 x 16 de maha mantra. Dat duurt ongeveer 2 uur. Maar dit is dus een minimale hoeveelheid. We kunnen, en worden aangemoedigd om altijd te chanten.

De japa mala is meestal ‘verstopt’ in een zakje. Dit voorkomt dat de japa mala vies wordt. Een japa is gemaakt van hout, meestal neem- of tulasi hout. Beginnende toegewijden kunnen het beste chanten op een japa gemaakt van neemhout. Toegewijden die zijn geinitieerd in de geestelijke erfopvolging van ISKCON moeten op een tulasi japa chanten.

Samengevat
Hare: liefdesenergie van de Heer
Krishna: alaantrekkelijke Heer
Rama: bron van alle geluk

De maha-mantra is een gebed dat betekent: O energie van de Heer, alaantrekkelijke Heer en allerhoogste genieter, laat me U alstublieft dienen.

Srila Prabhupada: “Het reciteren van dit gebed is het transcendentale proces waardoor je oorspronkelijke, zuivere bewust-zijn herleeft. Door het chanten van deze transcendentale vibratie kunnen we alle misverstanden uit ons hart verwijderen. Het basis-principe van zulke misverstanden is de onjuiste overtuiging: ‘Ik ben heer en meester van alles wat ik overzie.’”

[uit: ‘The Nectarean Ocean of the Holy Name’ door Sacinandana Swami]

Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare