SPECIALE FEESTDAGEN

De Hare Krishna Gemeenschap volgt de Vedische kalender, en deze maan-kalender heeft vele bijzondere en heilige dagen. Naast de belangrijke feestdagen zoals Janmastami, Gaura purnima en Govardhana puja, zijn er nog talloze dagen belangrijk in de Vedische kalender. Daarnaast worden heilige dagen zoals Diwali en Holi ook gevierd, vaak in samenwerking met hindoeistische stichtingen en verenigingen.

Hier een kort overzicht van belangrijke feestdagen:

Gaura Purnima (maart-april)
De verschijningsdag van Heer Caitanya Mahaprabhu. Heer Caitanya was de incarnatie van Krishna in de vorm van zijn toegewijde. Heer Caitanya is dus Krishna zelf, die ons laat zien hoe wij toegewijde moeten zijn.

Nrsimha Caturdasi (april-mei)
De verschijningsdag van Heer Nrismhadeva. Heer Nrsimhadeva (Nrie sing ha deef) is de incarnatie van Krishna als Half mens/ Half leeuw, die op deze aarde verscheen om zijn pure toegewijde te beschermen.

Janmastami (aug-sep)
De verschijningsdag van Heer Krishna. Dit is de dag dat Krishna verscheen op deze Aarde. Het is dus eigenlijk Zijn verjaardag, met het verschil dat Krishna geen gewoon lichaam heeft, maar een spiritueel lichaam, en dus zelf kan bepalen wanneer Hij verschijnt of heengaat. Deze dag wordt ook gevierd door vele Indiers. De exacte datum wordt bepaald door de maankalender, en het is dus mogelijk dat Janmastami in India en Europe op verschillende dagen gevierd wordt.

Srila Prabhupada’s Verschijningsdag (Dag na Janmastami)
De dag waarop Srila Prabhupada werd geboren. Is altijd de dag na Janmastami, en wordt over de gehele wereld in de Hare Krishna tempels uitbundig gevierd.

Ratha Yatra (aug)
Ratha-yatra, ookwel Karrenfestival genoemd wordt gevierd over de gehele wereld in alle belangrijke hoofdsteden. Ook in Nederland vieren we Ratha yatra, vaak meerdere keren. Zowel in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Antwerpen vieren we dit bijzondere festival. Lees meer…

Radhastami (sep)
De verschijningsdag van Radharani, de vrouwelijke metgezel van Krishna. Radharani is de liefdesenergie van Krishna. Lees meer over Radharani (link komt later)

Govardhana puja (oct-nov)
We herinneren de gebeurtenis waarbij Krishna de Govardhana heuvel optilde met Zijn linkerpink om de inwoners van Vrindavan te beschermen tegen de stortregens, nadat Krishna de offerandes had gestopt aan Indra, de halfgod die verantwoordelijk is voor het weer op deze wereld. Tevens wordt de koe op deze dag extra in het zonnetje gezet, en er is een speciaal festival ter ere van haar. Vooral in India wordt dit, go-puja, gevierd.

Gita Jayanti (nov-dec)
De verschijning van de Bhagavad-gita. Vijfduizend jaar geleden is de Bhagavad-gita gesproken door Krishna op het slageld van Kuruksetra, India. Krishna sprak tot zijn vriend Arjuna, met als doel de hele wereld kennis te laten nemen van het proces om liefde voor God te ontwikkelen.

Ekadasi (2x per maand)
Gebruikelijke vastendag, 11e dag na volle en nieuwe maan. Op deze dag wordt gevast van o.a. granen en peulvruchten (bonen, mais, etc). Lees meer…

Boeken Marathon (nov-dec)
Srila Prabhupada heeft altijd de nadruk gelegd op het verspreiden van zijn boeken, en traditioneel gaan de toegewijden de straat op tijdens de feestdagen om deze boeken aan zoveel mogelijk mensen te verkopen. Aan het einde van de marathon, meestal na kerst is er een Marathon festival, waarbij iedereen die mee hebben gedaan aan de marathon bedankt worden voor hun inspanningen. Lees meer… Het ontstaan van de marathon…

Daarnaast zijn er nog vele andere dagen die gevierd worden zoals verschijningsdagen van incarnaties van Krishna en verschijningsdagen van belangrijke spiritueel leraren. Bijvoorbeeld Ramanavani en Heer Balarama’s verschijningsdag.