DE 4 PRINCIPES

Ons bewustzijn uit zich niet alleen in kleding, taal, eetgewoonten en rituelen maar andersom helpen al deze uitingen ook ons bewustzijn te zuiveren en op God te richten. Daarom ziet de vaishnava de verschillende geboden en verboden niet als een beperking, maar eerder als ‘regulerende principes van vrijheid’, zoals ze in de Bhagavad-gita worden genoemd.

Bezoekers die voor het eerst onze gemeenschap bezoeken, schrikken soms en zeggen: ‘Maar jullie mogen dit niet en dat niet en…’ Ja, dat is waar, wij volgen vier principes die niet zo gangbaar zijn in de huidige westerse samenleving, namelijk de principes van:

Geen vlees, vis of eieren eten
Deze soorten voedsel zijn doortrokken van de hoedanigheden hartstocht en onwetendheid en kunnen daarom niet aan de Heer geofferd worden. Iemand die dit voedsel eet, neemt deel aan een gewelddadige samenzwering tegen hulpeloze dieren en beperkt daarmee zijn eigen geestelijke vooruitgang.

Geen gebruik van bedwelmende of opwekkende middelen
Drugs, alcohol, tabak en ook alle dranken en eetwaren die cafeïne bevatten, vertroebelen de geest, stimuleren de zintuigen overmatig en maken het onmogelijk om de principes van bhakti-yoga te begrijpen of te volgen.

Geen Ongeoorloofde seks
Dit betekent seks buiten het huwelijk met een ander doel dan voortplanting. Het bedrijven van seks voor het plezier heeft als gevolg dat iemand zich blijft identificeren met zijn lichaam, zodat het onmogelijk wordt om het Krishna-bewustzijn te begrijpen. De geschriften leren dat seksuele aantrekking de sterkste kracht is die ons aan de illusies van het materiële leven bindt. Iedereen die serieus vooruitgang wil maken in het Krishna-bewustzijn, moet zich onthouden van seksuele activiteiten of deze reguleren volgens de geschriften. In de Bhagavad-gita zegt Krishna dat seksuele gemeenschap met als doel het verwekken van een kind dat vervolgens godsbewust wordt opgevoed, een daad is van toewijding aan Hem.

Niet Gokken
Gokken leidt onvermijdelijk tot onrust en bezorgdheid en het voedt hebzucht, afgunst en woede. Onder gokken wordt ook verstaan het speculeren op grondstoffen en producten op beurzen en andere markten, dus niet alleen gokken in casino’s en gokhallen.

Dit zijn de basisregels waaraan iedere tempelbewoner zich aan dient te houden. Daarnaast volgen de inwoners van een tempel een strict programma bestaande uit mantra meditatie, een uitgebreid ochtend en avond programma van lezingen en puja’s (verering), en andere activiteiten gericht op het ontwikkelen van hun relatie met Krishna. Van ’s morgensvroeg 4:30h tot in de avond word er zogenaamde toegewijde dienst uitgevoerd samen met de andere tempel bewoners. Deze 4 principes zijn als beginner misschien niet meteen direct te volgen, maar verdienen wel een serieuze plek in ons spiritueel leven en zijn iets om naar te streven.

Aanvullende principes van toewijding

Er zijn nog veel meer toegewijde activiteiten die je kunnen helpen om Krishna-bewust te worden. We geven hier de twee activiteiten die onmisbaar zijn:

Het bestuderen van de Hare Krishna-literatuur.
Srila Prabhupada, de stichter-acarya van ISKCON, heeft veel van zijn tijd gewijd aan het schrijven en vertalen van boeken zoals het Srimad-Bhagavatam. Het horen of het lezen van de boeken van een gerealiseerde spiritueel leraar is een belangrijke spirituele bezigheid. Probeer dus elke dag wat tijd opzij te zetten voor het lezen van Srila Prabhupada´s boeken.

Het omgaan met toegewijden.
Srila Prabhupada heeft de Hare Krishna-gemeenschap opgericht om de mensen in het algemeen de kans te geven om met de toegewijden van de Heer om te gaan. Dit is de beste manier om vertrouwen te krijgen in het proces van Krishna-bewustzijn en om enthousiast te worden voor de devotionele dienst.